Klepon Ubi Ungu (Recipe)
Hello. This is my first post here. It has been a long time since I did blogging. So, in this my newborn blog, I want to share a lot of recipes to you. I am not a chef, but I hope these recipes will be useful for you all guys. My first recipe will be one of signature dishes from Indonesia, called Klepon. It is usually made from sticky rice flour with melting palm sugar in it. Today, I want to share a modified recipe. So, I used purple sweet potatoes -which I bought from Pasar Cipete- and combined them with sticky rice flour. It gives a new amazing taste. It is chewy and sweet. If you a sweet potatoes lover, surely you will love it. Without further ado, here is the recipe.
Ingredients:
1/2 kg purple sweet potatoes
sticky rice flour as needed
water for boiling the Klepon
For filling:
palm sugar, sliced
For topping:
1/2 coconut fruit, grated
How to make:
1. Boil purple sweet potatoes until well cooked. After that, grind them until there is no granules left.
2. Mix grinded sweet potatoes with sticky rice flour and stir until the batter is not sticky.
3. Take a little part of batter (like ping pong ball) and fill it with palm sugar.
4. Put it into boiling water and cook until it is floating and well-cooked.
5. Serve it with grated coconut fruit.
It is also best served with a cup of coffee or tea. Mari Masak Bersama Amalia!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TRANSLATION
Halo. Ini adalah postingan pertama aku di sini. Sudah lama sejak aku menulis blog. Jadi, dalam blogku yang baru lahir ini, aku ingin berbagi banyak resep untuk kalian. Aku bukan koki, tapi aku harap resep-resep ini akan berguna bagi kalian semua. Resep pertamaku adalah salah satu hidangan khas dari Indonesia, yang disebut Klepon. Biasanya terbuat dari tepung ketan dengan gula aren meleleh di dalamnya. Hari ini, aku ingin berbagi resep yang dimodifikasi. Jadi, aku menggunakan ubi jalar ungu -yang aku beli dari Pasar Cipete- dan menggabungkannya dengan tepung ketan. Ini memberi rasa baru yang menakjubkan. Kenyal dan manis. Jika kalian pencinta ubi jalar, pasti kalian akan menyukainya. Tanpa basa-basi lagi, ini resepnya.
Bahan:
1/2 kg ubi jalar ungu
tepung ketan sesuai kebutuhan
air untuk merebus Klepon
Untuk isian:
gula aren, diiris
Untuk topping:
1/2 buah kelapa, parut
Cara membuat:
1. Rebus ubi ungu sampai matang. Setelah itu, giling sampai tidak ada butiran yang tersisa.
2. Campur ubi jalar dengan tepung ketan dan aduk sampai adonan tidak lengket.
3. Ambil bagian kecil adonan seperti bola ping pong dan isi dengan gula aren.
4. Masukkan ke dalam air mendidih dan masak sampai mengapung dan matang.
5. Sajikan dengan kelapa parut.
Ini juga paling enak disajikan dengan secangkir kopi atau teh. Mari Masak Bersama Amalia!
Comments
Post a Comment