Tempe Mendoan (Recipe)


Another Indonesian recipe. Yup, that's right! Tempe Mendoan (Indonesian Traditional Fried Tempe). Tempe is a typical food from Indonesia. So, it is very strange if Indonesian people do not like tempe. Tempe Mendoan is a traditional food from Purwokerto, Indonesia. Tempe Mendoan is a flour fried tempe which is cooked not until crispy. It is different from the usual fried tempe which is fried until brown and crispy. Here are the ingredients and the steps for making Tempe Mendoan.

Ingredients:
15 sheets tempe which has been cut thinly
3 tbsp leek which has been cut into small pieces
100 gram medium protein wheat flour
200 ml water
1 tsp coriander powder
1 tsp salt
1 tsp white pepper

Sauce (mix well):
6 tbsp sweet soy sauce
5 pieces cayenne pepper, cut into small pieces


How to make:
1. Mix flour with water. Stir well until the flour dissolves.
2. Add leek, coriander, salt, and pepper. Stir well.


3. Put tempe into the batter and smear tempe with the batter.
4. Fry tempe until the well cooked and slightly yellowish (not until crispy and brown).
5. Serve with the sauce.

Tempe Mendoan is more delicious if eaten while warm with hot coffee or hot tea during rainy day. Mari Masak Bersama Amalia!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TRANSLATION
Resep Indonesia lainnya. Yup benar! Tempe Mendoan. Tempe merupakan makanan khas Indonesia. Jadi sangatlah aneh apabila orang Indonesia tidak suka makan tempe. Tempe Mendoan adalah makanan khas Purwokerto, Indonesia. Tempe Mendoan adalah tempe goreng tepung yang dimasak tidak garing. Hal ini sangatlah berbeda dengan tempe goreng tepung lainnya yang biasanya cenderung digoreng hingga garing dan coklat. Berikut ini bahan dan cara membuat Tempe Mendoan ini.

Bahan:
15 lembar tempe yang sudah dipotong tipis-tipis
3 sdm daun bawang yang sudah dipotong kecil-kecil
100 gram tepung terigu
200 ml air 
1 sdt ketumbar bubuk
1 sdt garam
1 sdt lada putih

Saus (aduk rata):
6 sdm kecap manis
5 buah cabai rawit burung, potong kecil-kecil

Cara membuat:
1. Campur tepung dengan air. Aduk rata hingga tepung larut.
2. Tambahkan daun bawang, ketumbar, garam, dan lada putih. Aduk rata.
3. Masukkan tempe dan lumuri tempe dengan adonan tepung.
4. Goreng tempe hingga adonan tepung matang dan sedikit kekuningan (tidak sampai garing dan coklat).
5. Sajikan dengan sausnya.

Tempe Mendoan lebih nikmat jika dimakan selagi hangat dengan kopi ataupun teh hangat saat hujan. Mari Masak Bersama Amalia!

Comments