Celimpungan (Recipe)


So, here is Palembang traditional food. Celimpungan! Celimpungan is usually made from Tenggiri fish but in this recipe I made it from wheat flour and sago flour. The texture is still chewy and soft although it is not from fish. Let's make Celimpungan!

Ingredients:
For celimpungan:
250 ml hot water
100 gram wheat flour
150 gram sago flour or tapioca flour
1 egg, whipped
15 ml vegetable oil
1 tsp salt
(If you want to use fish, the ingredients will simply use mashed fish, sago flour, and a little salt with a ratio of fish and sago 1:1)

For coconut broth:
700 ml thick coconut milk
5 cloves shallots
4 cloves garlic
3 cm turmeric
1/2 tsp coriander
3 bay leaves, rough chopped
1 1/2 tsp salt
1 sdt sugar
1 sdt white pepper
vegetable oil for sautĂ©ing

For garnish:
red chili, chopped
leek, chopped
fried shallots

How to make:

1. Mix wheat flour and salt. Then, add hot water. Stir well.
2. Add egg and vegetable oil. Stir well. 
3. Put sago flour then mix until the dough is not sticky.
4. Make small ball from the dough. Then, boil it in boiling water until it floats. Set aside.
5. Puree shallots, garlic, turmeric, and coriander.
6. SautĂ© the herbs mixture and bay leaves until fragrant.
7. Add coconut milk, salt, sugar, and pepper. Stir well.
8. Add celimpungan into the coconut broth. Cook until well-cooked.
9. Serve it with garnish.

It is best served when still hot. Mari Masak Bersama Amalia!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TRANSLATION
Jadi, inilah makanan tradisional Palembang. Celimpungan! Celimpungan biasanya terbuat dari ikan tenggiri tetapi dalam resep ini aku membuatnya dari tepung gandum dan tepung sagu. Teksturnya masih kenyal dan lunak meskipun bukan dari ikan. Mari kita buat Celimpungan!

Bahan:

Untuk celimpungan:
250 ml air panas
100 gram tepung gandum
150 gram tepung sagu atau tepung tapioka
1 telur, dikocok
15 ml minyak sayur
1 sdt garam
(Jika mau menggunakan ikan, maka bahan celimpungan cukup menggunakan ikan yang dihaluskan, tepung sagu, dan sedikit garam dengan perbandingan ikan dan sagu 1:1)

Untuk kuah santan:

700 ml santan kental
5 siung bawang merah
4 siung bawang putih
3 cm kunyit
1/2 sdt ketumbar
3 lembar daun salam, cincang kasar
1 1/2 sdt garam
1 sdt gula
1 sdt lada putih
minyak sayur untuk menumis

Untuk hiasan:

cabai merah, cincang
daun bawang, cincang
bawang goreng

Cara membuat:
1. Campur tepung terigu dan garam. Kemudian, tambahkan air panas. Aduk rata.
2. Tambahkan telur dan minyak sayur. Aduk rata.
3. Taruh tepung sagu kemudian aduk sampai adonan tidak lengket.
4. Buat bola kecil dari adonan. Kemudian, rebus dengan air mendidih hingga mengapung. Sisihkan.
5. Haluskan bawang merah, bawang putih, kunyit, dan ketumbar hingga halus.
6. Tumis campuran bumbu dan daun salam sampai harum.
7. Tambahkan santan, garam, gula, dan merica. Aduk rata.
8. Tambahkan celimpungan ke dalam kuah santan. Masak hingga matang.
9. Sajikan dengan hiasan.

Paling baik disajikan saat masih panas. Mari Masak Bersama Amalia!

Comments