Ayam Saus Lemon (Chicken with Lemon Sauce)



Yesterday I had a lot of lemon left in the refrigerator due to the cheap price of lemon. Finally, I checked the ingredients in the refrigerator that can be made with lemon. 

Let's make Chicken with Lemon Sauce!

Ingredients:

Marinated chicken ingredients:
1 chicken breast (from one chicken), cut into small pieces and flattened
1 egg
3 tbsps cornstarch
2-3 tbsps soy sauce or according to taste
1 tsp white pepper or according to taste
Salt to taste

Lemon sauce:
200-250 ml of chicken stock
1 lemon, squeeze the juice
2 tbsps sugar
1 tbsp honey
1 tsp lemon zest (you can skip it)
2 tbsps cornstarch + 2 tbsps warm water, dissolve
Grated ginger

Other ingredients:
Flour a little, to coat the chicken before frying

How to make:
1. Mix all ingredients marinated chicken, until evenly mixed and allow to soak for about 20 minutes.
2. Before frying the chicken, coat the chicken pieces with flour slightly.
3. Fry chicken with hot oil until browned, the sign of oil is already hot, when the chicken is put it is directly bubbly.
4. For lemon sauce, mix all the ingredients and cook until boiling and thickening.
5. Pour just enough sauce on the chicken that has been fried.
6. Serve with warm rice. Easy to make and tastes good sour, sweet, salty.
7. Tips:
a. Make sure the oil for frying the chicken is very hot and only briefly fried so the chicken remains juicy and not tough.
b. The sauce can be modified according to taste, for example, added soy sauce if you like it more salty or minced garlic.
c. If you want the sauce colour to be even more yellow, you can add a little grated turmeric or yellow colouring (I didn't use it).
d. If you don't have original broth from chicken, you can use block chicken broth.
e. Sour taste, sweet, salty can be adjusted suit to your taste.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TRANSLATION

Kemarin punya sisa lemon banyak di kulkas akibat ketemu harga lemon lagi murah. Akhirnya cek isi kulkas yang bisa dibuat dengan lemon dan buat ini.
Mari kita buat Ayam Saus Lemon!

Bahan:
Bahan marinasi ayam:
1 dada ayam (dari satu ekor ayam), potong kecil dan pipih
1 buah telur
3 sdm tepung maizena
1-3 sdm kecap asin atau sesuai selera
1 sdt lada atau secukupnya
Garam secukupnya

Saus lemon:
200-250 ml kaldu ayam
1 buah lemon, ambil airnya
2 sdm gula
1 sdm madu
1 sdt lemon zest (skip gapapa)
2 sdm tepung maizena + 2 sdm air hangat, larutkan
secukupnya Jahe parut

Bahan baluran:
Terigu sedikit, untuk baluran ayam sebelum menggoreng

Cara membuat:
1. Campur semua bahan marinasi dengan ayam, hingga tercampur rata dan biarkan meresap sekitar 20 menit.
2. Sebelum menggoreng ayam, lapisi potongan ayam dengan terigu, dikit aja asal menempel.
3. Goreng ayam dengan minyak panas sekali sampai kecoklatan, tandanya minyak sudah panas, saat ayam dimasukkan langsung berbuih.
4. Untuk saus lemon, aduk rata semua bahan dan masak hingga mendidih dan mengental.
5. Tuang saus secukupnya saja di atas ayam yang sudah digoreng.
6. Sajikan dengan nasi hangat. Mudah untuk dibuat dan rasanya enak ada asam, manis, asin.
7. Tips:
a. Pastikan minyak untuk menggoreng ayam sangat panas dan goreng sebentar saja agar ayam tetap juicy dan tidak alot.
b. Saus boleh dimodifikasi sesuai selera misalnya ditambah kecap asin lagi kalo suka lebih asin atau bawang putih cincang.
c. Kalau mau warna saus lebih kuning lagi, boleh tambah kunyit parut sedikit atau pewarna kuning (aku ga pake).
d. Kalau tidak punya kaldu asli dari ayam, boleh pakai kaldu blok.
e. Rasa asam, manis, asinnya bisa disesuaikan sesuai selera masing-masing.

Mari Masak Bersama Amalia!

Comments