Dadar Gulung Mawar (Recipe)



This Dadar Gulung (rolled pancake) has anti-tear skin so that roses can be formed like this. It tastes good and smells good because it uses pandan. I also use coconut water for unti kelapa (coconut filling) to make its taste more savory. Let's make the Dadar Gulung Mawar!

DADAR GULUNG MAWAR
Ingedients:
For dadar gulung skin:
200 grams of flour
2 tablespoons of sago flour
1 medium-sized chicken egg
2 tablespoons vegetable oil
1 tsp vanilla extract (I use Koepoe-Koepoe)
1/4 tsp pandan paste (I use Koepoe-Koepoe)
650 ml of water

For unti kelapa (coconut filling):
200 grams of grated young coconut
2 pieces of pandan leaves, torn up
150 grams of brown sugar, thinly sliced
100 ml of water (I use coconut water)

How to make:
1. Mix all skin ingredients. Stir until no granules left.
2. Heat the pan until it's really hot. The pan sign is really hot when there is a hissing sound when the mixture is poured.
3. Pour dadar gulung skin mixture into pan which is already hot (I use as much as 1 large spoonful of about 40-45 ml). Forming a circle. Cook until cooked (without turning).
4. Continue cooking until the skin mixture is finished (around 15 pieces).
5. For coconut filling, mix all ingredients. Cook until the water runs out.
6. Fill the skin with unti kelapa (coconut filling).
7. For the lengthwise shape, place the filling on the edge of the skin, fold like envelope and roll from end to end while pressing and compacting so that the shape is good.
8. For the shape of a rose, divide the skin to be 6 parts equally but not until broken off.
9. Then, fill the unti kelapa in the middle of the skin.
10. Fold all parts one by one towards the center to form rose, while pressing and compacting to form a nice rose (video soon on my YouTube).
11. Serve. I guarantee this skin won't tear easily.

Mari Masak Bersama Amalia!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


TRANSLATION
Dadar gulung ini kulitnya anti sobek sehingga bisa dibentuk mawar seperti ini. Rasanya pun enak dan wangi karena memakai pandan. Aku juga memakai air kelapa untuk isian unti kelapa agar rasanya lebih gurih. Mari kita buat Dadar Gulung Mawar!

DADAR GULUNG MAWAR
Bahan:
Kulit dadar gulung:
200 gram tepung terigu
2 sdm tepung sagu
1 butir telur ayam ukuran sedang
2 sdm minyak sayur
1 sdt ekstrak vanilla (aku pakai Koepoe-Koepoe)
1/4 sdt pasta pandan (aku pakai Koepoe-Koepoe)
650 ml air

Isian unti kelapa:
200 gram kelapa muda parut
2 lembar daun pandan, sobek-sobek
150 gram gula merah, iris tipis
100 ml air (aku pakai air kelapa)

Cara membuat:
1. Campur semua bahan kulit. Aduk hingga tidak bergerindil.
2. Panaskan teflon hingga benar-benar panas. Tanda teflon sudah benar-benar panas ada bunyi berdesis ketika adonan di tuang.
3. Tuang adonan kulit secukupnya ke teflon yang sudah panas (aku memakai sebanyak 1 sendok sayur besar sekitar 40-45 ml). Bentuk lingkaran. Masak hingga matang (tanpa dibalik).
4. Lanjutkan memasak hingga adonan kulit habis (jadi sekitar 15 lembar).
5. Untuk isian, campur semua bahan. Masak hingga air habis.
6. Isi kulit dengan isian unti kelapa.
7. Untuk bentuk biasa memanjang, taruh isian dipinggir kulit, lipat amplop dan gulung dari ujung ke ujung bentuk memanjang. Sambil ditekan dan dipadatkan agar bentuknya bagus.
8. Untuk bentuk mawar, bagi kulit menjadi 6 bagian sama rata namun tidak terputus.
9. Kemudian, isi unti kelapa di tengah kulit.
10. Lipat semua bagian satu per satu bagian menuju ke tengah membentuk mawar, sambil ditekan dan dipadatkan agar bentuk mawar bagus (video soon di Youtubeku).
11. Sajikan. Aku jamin kulit ini tidak mudah sobek. 

Mari Masak Bersama Amalia!




Comments