Brownie Kukus (Recipe)


Hello. Today, I want to share a brownie recipe. This one is the steamed brownie. It is not the fudgy or dense one. This brownie is very soft and moist and I love it. Let's make Brownie Kukus! 

There are four parts of ingredients, they are A, B, C, and D.

Ingredients A:
6 eggs
250 gram sugar
10 gram cake emulsifier (in Indonesia you can find TBM, Ovalet, or SP)
1/2 tsp vanili powder
1/2 tsp salt

Ingredients B (mix them all):
125 gram all purpose flour 
50 gram chocolate powder
1 tsp baking powder

Ingredients C (melt them together):
175 ml vegetable oil
100 gram dark cooking chocolate

Ingredients D:
75 ml sweet condensed milk

How to make:
1. Mix the ingredients A using mixer until it is well thickened.
2. Add the the ingredients B and mix well.
3. After that, pour the ingredients C and mix well.
4. Take 100 gram of the batter and add the ingredients D. Mix them and set aside.
5. Pour a half from the remaining batter into a 20 x 20 x 5 cm square baking sheet. Steam for 10 minutes.
6. Next, add the batter from step 4. Steam for 10 minutes.
7. Last, pour all of the remaining batter. Steam for 30 minutes or until it is well cooked.



8. Let it cool and serve it with coffee or tea.




Note: You can add nuts, cheese, or choco sprinkles at the toof the brownie.

Mari Masak Bersama Amalia!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TRANSLATION

Halo. Hari ini, aku ingin membagikan resep brownie. Brownie yang ini adalah brownie kukus. Bukan brownie yang padat. Brownie ini sangat lembut dan aku suka ini. Mari kita buat Brownie Kukus!

Ada empat bagian bahan, yaitu A, B, C, dan D.

Bahan A:
6 butir telur
250 gram gula
10 gram pengemulsi kue (di Indonesia kalian dapat menemukan TBM, Ovalet, atau SP)
1/2 sdt vanili bubuk
1/2 sdt garam

Bahan B (campur semuanya):
125 gram tepung terigu serbaguna
50 gram bubuk cokelat
1 sdt baking powder

Bahan C (cairkan bersama-sama):
175 ml minyak sayur
100 gram cokelat masak

Bahan D:
75 ml susu kental manis

Cara membuat:
1. Campurkan bahan A menggunakan mixer sampai mengental dengan baik.
2. Tambahkan bahan B dan aduk rata.
3. Setelah itu, tuangkan bahan C dan aduk rata.
4. Ambil 100 gram adonan dan tambahkan bahan D. Campur dan sisihkan.
5. Tuang setengah dari adonan yang tersisa ke dalam loyang persegi 20 x 20 x 5 cm. Kukus selama 10 menit.
6. Selanjutnya, tambahkan adonan dari langkah 4. Kukus selama 10 menit.
7. Terakhir, tuangkan semua adonan yang tersisa. Kukus selama 30 menit atau sampai matang.
8. Biarkan dingin dan sajikan dengan kopi atau teh.

Catatan: Kalian bisa menambahkan kacang-kacangan, keju, atau taburan cokelat di brownie.

Mari Masak Bersama Amalia!

Comments