Bistik Ayam (Recipe)



Today, I want to share a recipe come from Java named Bistik. So, actually the dish is made from beef served with thick or watery sauce. But, this recipe is a modified recipe. I made it from chicken breast served with thick sauce. The sauce taste is really Indonesian because I used a lot of garlics and shallots in it. 

Bistik is an Indonesian dish which came from an acculturation between European and Indonesian taste. It is a little bit sweet. In European it is called beefseak, while after the acculturation in Indonesia it is called bistik, semur (from Dutch language, smoouur), or selat Solo. Let's make Bistik Ayam!

Ingredients (mix them all):
200 gram chicken breast
3 cloves garlics, mashed
3 cloves shallots, mashed
1/8 onion, chopped
3 tbsp sweet soy sauce
1 tbsp cornstarch
1 tsp salt or as you need
1 tsp white pepper or as you need
75 ml water 

For complementary food:
Baked potato
Boiled green bean
Boiled carrot
Boiled corn
Boiled broccoli
or others as you like 

How to make:
1. Mix all the ingredients and let it stand for 10-15 minutes, so the spices can seep.
2. Cook until the chicken is well-cooked and the sauce is thickened. You can reduce or add the water if you want.
3. Serve the Bistik with the complementary food.

It is very easy and delicious. Mari Masak Bersama Amalia!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TRANSLATION
Hari ini, aku ingin berbagi resep yang berasal dari Jawa bernama Bistik. Jadi, sebenarnya masakan ini terbuat dari daging sapi disajikan dengan saus kental atau encer. Tapi, resep ini adalah resep yang dimodifikasi. Aku membuatnya dari dada ayam yang disajikan dengan saus kental. Rasa sausnya benar-benar khas Indonesia karena aku menggunakan banyak bawang putih dan bawang merah di dalamnya.

Bistik adalah hidangan Indonesia yang berasal dari akulturasi antara cita rasa Eropa dan Indonesia. Rasa bistik sedikit manis. Di Eropa disebut beefsteak, sedangkan setelah akulturasi di Indonesia disebut bistik, semur (dari Bahasa Belanda, smoouur), atau selat Solo. Mari kita buat Bistik Ayam!

Bahan (campurkan semua):
200 gram dada ayam
3 siung bawang putih, haluskan
3 siung bawang merah, haluskan
1/8 bawang bombay, cincang
3 sdm kecap manis
1 sdm tepung jagung (maizena)
1 sdt garam atau sesuai kebutuhan
1 sdt lada putih atau sesuai kebutuhan
75 ml air

Untuk makanan pendamping:
Kentang panggang
Buncis rebus
Wortel rebus
Jagung rebus
Brokoli rebus
atau yang lain sesuka kalian

Cara membuat:
1. Campur semua bahan dan diamkan selama 10-15 menit, agar bumbu meresap.
2. Masak sampai ayam matang dan sausnya mengental. Kalian dapat mengurangi atau menambahkan air jika kalian mau.
3. Sajikan Bistik dengan makanan pendamping.

Sangat mudah dan lezat. Mari Masak Bersama Amalia!


Comments